Thursday, February 17, 2011

Pemimpin UMNO Marang `Masuk Kampung’.

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Amirullah Othman


Encik Zaidi bertanya khabar kepada warga emas di Marang.

Pemimpin Umno bahagian Marang memulakan program ‘masuk kampung’ bagi meninjau sendiri pelbagai permasalahan yang dihadapi penduduk kampung, khususnya di kalangan mereka berpendapatan rendah.


Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Payong, Encik Zaidi Muda, melawat tujuh warga emas dan mereka yang menghidap pelbagai penyakit kronik, semalam, bagi menyampaikan bantuan.

Dengan diringi kakitangan Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT) DUN Bukit Payong, beliau memulakan kunjungan pertama ke rumah Ngah Said, 65, di Kampung Surau Panjang yang menghidap penyakit lelah dan mengalami masalah kesihatan.


Program masuk kampung menjadi amalan pemimpin UMNO.

Ngah sudah 17 tahun tidak dapat meneruskan pekerjaannya sebagai buruh dan mengharapkan bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat sebanyak RM200 sebulan.

Pesakit dijaga isterinya, Lijah Embong, 63, yang sudah tidak larat untuk melakukan kerja berat bagi menyediakan keperluan keluarganya.

Zaidi menghulurkan bantuan makanan seperti beras, milo, susu dan biskut kepada Ngah dan berjanji akan menghulurkan bantuan lain di masa depan.


CAKNA...Zaidi menemui pesakit kronik untuk menghulurkan bantuan yang perlu.

Selepas itu, beliau mengunjungi Abudin Ismail, 75, di rumahnya di Kampung Surau Panjang yang menghidap penyakit ghout, usus dan kencing manis.

Pesakit terlantar sejak lebih lima tahun lalu dan tidak dapat meneruskan kerjanya sebagai peraih ikan.

Zaidi menghulurkan bantuan makanan kepada pesakit sambil meminta mereka sabar menghadapi dugaan.

Beliau berkata, program tersebut akan diteruskan bagi memastikan tidak ada rakyat yang menghadapi kesusahan tercicir daripada menerima bantuan.

“Inilah amalan mulia yang menjadi pegangan pemimpin Umno dan Barisan Nasional di mana kita memberi sumbangan kepada rakyat tanpa memilih bulu,” ujarnya.


MARANG HARI INI

No comments:

Post a Comment